Fuglø

DSC_5796

Fuglø etter arbeidet på slipp var ferdig, og den ble satt på sjøen. Foto: NNFA

I det siste har vi blitt flyttet over på Fuglø, etter at det gikk tomt for penger fra Riksantikvaren på Grytøy. Fuglø ble bygget i 1877 som en jakt, og har etter mange ombygginger endt opp som kutter, og blitt kjøpt opp av oss. Den sto på uteslippen her, og restaureringsarbeidet var i gang, da den tok fyr! Bysse og styrhus brant opp, og etter en heftig slukkeoperasjon som innebar både tonnevis med vann og lensehull sagd med motorsag, ble det som var igjen tatt bilde av og tilsidesatt før et mer omfattende restaureringsprosjekt startet. Nå har vi byttet dårlige bjelker, den har fått ny hud, garnering, nytt dekk og… det går raskere å si hva som ikke er revet. Original svinkjøl, spant og dekksbjelker er fortsatt der.

DSC_9184

Nytt dekk. Dekksporno. Foto: NNFA

Det fins mange gode historier om så gamle båter: “Masta er den originale fra 1877, bare skåret ned på lengden etter hvert som det kom bruer på Helgeland. I trange og grunne sund var det mangt å passe på. Ett sted passerte de et gammelt handelssted med steintrapp ned i sjøen. Rett etter trappa er det et grunt sund med bru over. Her måtte det sjekkes at det var så stor flo at tre trinn var omflødd, ellers var det for grunt i sundet. Men var 7 trinn skjult, gikk ikke masta under brua.”

Ivar jekker ned kjølen, hakk for hakk..  Foto: NNFA

Ivar jekker ned kjølen, hakk for hakk..
Foto: NNFA

Når arbeidet startet var båten usedvanlig heftig kjølsprengt. Kjølen måtte jekkes ned 30 centimeter på midten. Dette hadde skjedd pga. mange år i fraktefart, med tung last. Pensjonsalderen med kun frakt av isoporkasser hadde satt sine spor.

Jeg og Cedric kom inn på banen etter det meste av storarbeidet var gjort, så vi fikk gå rett på bysse, styrhus, lasterom, innredning og.l. Bare trivelig arbeid!

Advertisements

One thought on “Fuglø

  1. Rolf Huus

    Det maritime miljø i Herøy er sterkt prega av siste skrik innan off-shore og fiske med alt av moderne teknologi. Då er det sværande kjekt å sjå kor vakre dei gamle treskutene kunne vere. Afi

    Like

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s