Julenøtt

Mor og skatoll

Mor og skatoll

Nå som jula er kommet, er det passende med en julenøtt. Den ble presentert av mamma i form av et gammelt skatoll.

Det er kommet en 1-åring inn i heimen, og han vil gjerne inn i alle skuffer og skap og rote. Derfor har mamma låst av alt, inkludert det gamle skatollet hvor Tom hadde alt fluebindingsutstyret sitt. Men når vi skulle låse det opp igjen, vil ikke låsen bevege seg, selv om nøkkelen ble vridd om.

Baksiden, stor gammel kryssfinérplate spikret på

Baksiden, stor gammel kryssfinérplate spikret på

En større operasjon måtte til, og jeg startet med å snu skapet rundt, og ta av kryssfinérplaten bak. På innsiden av platen fant vi to gamle avisutklipp, det ene var et bilde, og det andre et bibelvers. Påskrevet julaften 1944. 70 år tidligere hadde altså noen funnet det for godt å klistre opp dette bak skuffene i skapet sitt. Spennende!

DSC02095

På innsiden av kyssfinérplaten, bak de to nederste skuffene.

DSC02094

Hvem, mon tro?

Da hadde vi fri tilgang til begge skuffene nederst,

Skuffeseksjon bak skapdøren. I sprekken stikker det ut noe...

Skuffeseksjon bak skapdøren. I sprekken stikker det ut noe…

de var mulig å låse opp så de tok vi ut. Øverst var det en skuffeseksjon med 6 skuffer som fortsatt satt fast. Skuffene var ikke mulig å trekke bakover, pga. en trebit som stoppet dem fra å gå bakover. Den slo jeg ut, slik at jeg kunne dra ut de to midterste skuffene. Da kom jeg til to skruer som festet denne seksjonen til skapsidene.

Når jeg skulle dra ut skuffeseksjonen, for å komme til skapdøren, skled det fram noe. Det var en åpning på oversiden av skuffeseksjonen, som var synlig bakfra, men som var igjenklemt fra forsiden. Der inne var det enten forlagt, eller gjemt, tre ting:

  • En dødsannonse,
  • en inndrivningskvitto,
  • et bilde av to cowboyer, og en indianer.

Alt er skrevet på svensk. Det står noen navn, men håndskriften er noe vanskelig å tyde.

DSC02096

flere årstall

Jeg hadde så tilgang til baksiden av døren. Der var det ikke mulig å komme til hverken låsen eller hengslene. Pga. dårlig tid, og manglende verktøy, tok vi vinkelsliperen og lot det stå til. Låsen ble kuttet fra innsiden, og de synlige skadene var minimale. Jeg satte alt på plass igjen, la tilbake avisutklippene og bildet, og la igjen et avisutklipp fra gårsdagens avis. For nestemann som måtte åpne skapet.

DSC02097

Svenske cowboyer og en svensk indianer

Lysbilder

Sommeren ’91 hadde mamma og pappa framkalt en rull med bilder som lysbilder. Lysbildemaskina vår er selvfølgelig ødelagt, og det er for kjedelig å holde bildene opp mot lyset for å se.

Så i ren Reodor Felgen-stil fant jeg en hodelykt, og en klokke med forstørrelsesglass, og monterte disse opp med en viss avstand. I mellom kunne jeg holde lysbildene, opp-ned, og så ble de prosjektert på et laken vi hadde spent opp.

Advertisements

One thought on “Julenøtt

  1. Rolf Huus

    Du store mi tid. Tenk å vere arkeologen i skatollet. Kva er ein julenisse mot slikt. Og det gamle ord sannar seg: Framtida og notida har ei lang fortid. Afi

    Like

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s